Tuesday 6 November 2012

TRIDESET GODINA KASNIJE

Objavio Perica S.Radović


Po ko zna koji put prelazio je palcem preko fotografije, uzaludno pokušavajući da ukloni nekoliko smeđih  mrlja sa čela i obraza lepog crnokosog muškarca koji je gledao nekuda mimo njega. Po navici, nemo je nabrajao sve do tada pronađene sličnosti sa sobom. 



O čoveku sa fotografije znao je vrlo malo, onoliko koliko je pročitao u pismu koje mu je majka ostavila nekoliko dana pre nego što će izdahnuti u jednoj od operacionih sala Kliničkog centra, a svega dva dana pre nego što će njen sin napuniti trideset godina. Tada još uvek student, pisalo je u pismu, rekavši prisutnoj babici da ide da kupi cigarete, crnokosi je napustio čekaonicu ginekološke ordinacije. Jednom joj je, dosta kasnije  – pisala mu je majka dalje − obećao da će ih posetitii. Umesto toga − baš kada je stavljala i četvrtu svećicu na sinovljevu rođendansku tortu −  poštar joj je uručio samo koverat sa nešto novca, jednom fotografijom i nespretnim i nečitkim rukopisom ispisanim pravdanjem. 


U koverti koju je ona ostavila njemu, svom sinu,  bila je ista ta fotografija i parče papira  –  ime i adresa. Toponim mu je zvučao nepoznato. Dok je kupovao voznu kartu, razmišljao je hoće li uspeti da pronađe mesto s takvim imenom.


Nekoliko dana pre nego što je seo u prvi prazan kupe na koji je naišao, napregnuto je slušao isprekidani, grcajući glas koji je dolazio sa druge strane veze, bojeći ime njegove majke jecajem onih koji su nadživeli. Glas mu je još rekao da je selo daleko od stanice, ali da će njegov vlasnik doći da ga sačeka. 


Kada  je kondukter pokucao na vrata kupea, uzeo je torbu i krenuo ka izlazu. Na trenutak je zastao, a onda, ipak, iskoračio na stepenik.
  

Na stanici nije bilo nikoga. Samo je jedan pas skakutao, pokušavajući da dohvati neku kesu, okačenu o naslon klupe. 


Znao je da je na pravom mestu.

12 comments:

  1. Знам ову причу одавно. Добра је. Емотивна таман до границе патетике. "А највеше ме се свиђа" завршна сцена, слика, призор, како већ... Мислим да би то била добра фотографија.

    И чисто да не буде да те друг само хвали, по мени, ове две реченице треба мало кориговати:

    1. Tada još uvek student, pisalo je u pismu, rekavši prisutnoj babici da ide da kupi cigarete, crnokosi je napustio čekaonicu ginekološke ordinacije.

    2. Glas mu je još rekao da je selo daleko od stanice, ali da će njegov vlasnik doći da ga sačeka. (његов власник?)

    Дај нешто ново у следећем "посту" и видимо се у Обломову! Живео!

    Марко Глишић

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, druže:) Mislim (i nadam se) da je ova priča mnogo zrelija u narativnom smislu, u odnosu na onu koju "znaš". Želim da verujem da je mnogo bolja, puno je truda i razmišljanja između tih verzija:) Što se tiče "vlasnika" misli se na vlasnika glasa. Možda nisam bio dovoljno jasan. Puno ti hvala na sugestijama. Vidimo se uskoro, nadam se. Moraćemo Saletu da fakturišemo ovu reklamu;)

      Delete
  2. Trideset godina kasnije mu i ne treba vlasnik glasa. I tacka.

    ReplyDelete
  3. Pas je dovoljan,

    ReplyDelete
  4. Ovo je obicno sviranje kurcu a ne pisanje price. Kao narator, kao to prokleto trece lice, nemas nimalo ljubavi prema svojim kreacijama. Kako je mucno biti tvoje izmisljeno stvorenje, taj suludi, suvonjavi junak, koji je u potrazi za toponimima, bez lica, bez ociju, bez kose. Covek koji se smeje je imao vise lica od ove tridesetogodisnje muke. Zbrzati i unakaziti ovako svoje cedo mogu samo pisci kojima nije stalo. Kome je stalo da bude pisac, koga zabole da pise, koga muce osecanja drugih, napregnuta cula drugih, onanija kakofonicnog aplauza. Ako ovakva osoba i postoji, ovo spadalo sto tandrce svoju izmisljenu muku u nekom zadriglom kupeu, moramo ga sutnuti u dupe, jer mu nije mesto u necemu sto hocemo da nazovemo prica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zamolio bih za elementarnu pristojnost prilikom komentarisanja. Ne smeta mi iznošenje bilo kakvog mišljenja o priči, ali bez psovki. Sledeći komentar koji bude sadržavao vulgarnosti neću objaviti.
      Što se tiče ostatka Vašeg komentara, očigledno da proces umetničkog stvaranja i njegove plodove shvatamo potpuno različito. Jedna od razlika je i u tome što su neki u stanju da svoje stavove iznose i brane, a da se pri tome ne kriju.

      Kako bilo, drago mi je da Vas nisam ostavio ravnodušnim.

      Delete
  5. Priča je dobra, ali može i bolje. U međuvremenu, nešto simpatično za Pericu:
    http://www.youtube.com/watch?v=bAlD3-uIi7g&bpctr=1352452523

    ReplyDelete
  6. Da, svestan sam da nisam napisao savršenu priču:-) Hvala na komentaru
    I spotu:-) Bilo bi jos lepse kad bih znao identitet darodavca:-)

    ReplyDelete
  7. A nešto novo? Kada?

    ReplyDelete
  8. Vidim blog se ažurno vodi, nema šta...

    ReplyDelete
  9. .....lepo lepo.....

    ReplyDelete