Wednesday 16 April 2014

WINTERFEST 2014.

Objavio Perica S.Radović

Ne baš malo kašnjenje u pisanju ovog teksta, izazvano prilično gustim vinskim rasporedom (ne žalim se, samo kažem) ovih dana, na neki način može da posluži kao simboličan prikaz razvojnog puta, bolje rečeno skoka, koji je ovogodišnji WinterFest napravio u odnosu na prethodni,  prvi po redu. Naime, već sama najava programa ovogodišnjeg kopaoničkog festivala vina i skijanja, održanog u martu, ukazivala je na određenu kritičku distancu samih organizatora, na sazrevanje jedne velike ideje, ideje koju – kao, uostalom, i samo srpsko vinarstvo – tek očekuje potpuna zrelost. U buradima i van njih.


Za razliku od prvog, ovaj vinski spektakl na Kopaoniku imao je, rekao bih, mirniji ton, ali dublji,  promišljeniji i, svakako, dragoceniji za razvoj vinske kulture na ovim prostorima.  Sam Premium salon vina, prilika da se degustiraju najbolja vina tridesetak izlagača iz Srbije, čitavog regiona (a i šire), održavao se tokom dve večeri, u trajanju od 4-5 sati. WinterFest 2014. je, otišavši nekoliko koraka dalje od toga, u stvari bio trodnevna konferencija o vinu,  gastronomiji i vinskom turizmu. Uspeo je da okupi sve relevantne učesnike (predstavnici države su, kako čujem, bili opravdano odsutni): vinare , trgovce vinom, ugostitelje, hotelijere, turističke organizacije i agencije i medije iz celog regiona. 

Spiska tema o kojima se raspravljalo u formi panel-diskusija tokom sva tri dana, ukazuje na to da je organizator ove manifestacije vrlo precizno locirao i dijagnostifikovao sve probleme razvoja vinske kulture u Srbiji, sve njene manjkavosti i potrebe, i, možda, put ka izlečenju njenih dečjih bolesti: razvoj vinskog turizma, odnos srpskih vinara i uvoznika vina, internet i socijalne mreže u službi marketinga u vinarstvu...  
Niti su sve diskusije bile zanimljive i konstruktivne, niti su uspele da daju odgovore  na postavljena pitanja. Ipak, što svakako nije beznačajno, WinterFest je uspeo da u istu salu dovede predstavnike različitih, ponekad sasvim udaljenih,  stavova i interesa. S obzirom na to, bilo je preambiciozno očekivati značajnije odgovore (dogovore?). Ipak, pitanja su izrečena, boca je otvrena. Vreme je da provetravanje učini svoje. Možda već na trećem WinterFestu. Vidimo se tamo.

14 comments:

  1. Više mi se dopao prethodni tekst o vokativu i zarezu.
    Deluje 'angažovanije'...
    Komentar je, inače, sa željom da uskoro bude novih tekstova ovde, pre nego li da nešto naročito zameram ovom tekstu.

    ReplyDelete
  2. Ovo je komentar nakon teksta na merlo.rs nego mi više odgovara ovde, pa ako pročitaš - pročitaš...

    Srećno sa sajtom!
    Imaš jedan SPACE viška u četvrtom redu teksta, pre zareza.
    O tekstu ne mogu nešto pametno reći. Retko kada mi uspe da osetim sve te ukuse, mirise... senzacije u vinu, pa jednostavno ne kapiram baš sve to. Ali ok, deluje kao dobar izbor...

    U Beogradu je sve tako drastično i suprotno i suludo... kao ovaj crni i ova bela...
    Evo npr baš u jednom ugostiteljskom objektu danas videh na velikom roll-up-u koji simulira deo karte pića/jelovnika: ''Vino Na kraj sveta.........1200''. Toliko o tome...
    Kad već pomenuh, u Cerprometu ti je ovaj Merlo na akciji - za jednu 0,75 dobiješ jednu 0,187 na poklon. Da ne kažem gratis. Mada, to verovatno i znaš... no, kontam kad si već u Bg...

    ReplyDelete
  3. Zanimljiva analiza... Voleo bih da znam i ko je autor:)
    Puno hvala na podršci i ukazanoj grešci, ispravio sam je.
    Cena koju sma naveo je cena po kojoj se vino može naći (prema mojim saznanjima) zavisno od toga da li se prodaje u marketu, vinoteci... Eto, sad sam saznao i za ovu "novu" cenu.
    P. S: Znam da je na sajtu nešto malo komplikovanije ostaviti komentar, ali bih ipak voleo da se tamo srećemo, jer možda može da se razvije neka lepa i zanimljiva polemika. U svakom slučaju, puno hvala i na ovom komentaru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Molim i drugi put.
      Meni se ovde više sviđa nego na sajtu. Sajt je samo o vinima, što je ok, no, kao što rekoh, nisam naročit poznavalac, pa mi ovo 'okruženje' sa pričama, pravopisom i ostalim temama (žulja me malo ovo 'sa' i ovaj ovako upotrebljen instrumental, al' ne znam kako bih drugačije) nekako komfornije...
      I pitanje/pomoć: poznata mi je od nekud ova rečenica ''Pas zaražen mojim imenom nadvijao se nad kolevkom tvog sina.'', ali džaba - ne mogu da se setim odakle. A možda samo jačina sadržine ostavlja utisak poznatog...
      Pozdrav,
      Autor(ica)

      Delete
  4. Aha... ok:) Znači, ostajemo tajanstveni:)) Dobro:) Što se instrumentala tiče, pravilno je S, umesto SA. Što se tiče mog tvita, činjenica da ga prepoznajete (prepoznaješ?) govori o tome da se verovatno dugo znamo. To je, naime, stih jedne moje pesme. Davno napisane:) Zove se Vetar i pas:)

    ReplyDelete
  5. Okruženost pričama, ta formulacija je svakako bolja:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okruzenost pricama-jeste bolje...
      Ne bih sad da budem neprijatna, ali moguce je da mi se tvit onda samo ucinio poznatim... ne mogu se pohvaliti da bas poznajem opus. Sorry... Svakako mi se dopala recenica, ili stih... nisam je bas uspela staviti u neki kontekst onako kao tvit, ali dobro… zasto i bih...

      Delete
  6. Nisi neprijatna, ne brini:) Što se tiče stih-tvita, ima kontekst...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verujem, ne sporim.
      Cisto rekoh da ga ja nisam uhvatila...
      Never mind...

      Delete
  7. Pročitala sam novi tekst o vinu. Učinilo mi se na par mesta da ima po dva 'space'-a, ali ostalo je 'čisto'. Ne znam ništa drugo da prokomentarišem... :)
    Pitanje: hoće li biti još tekstova na teme osim vinskih, ili je to (ovde) završena priča?
    I da, ovo što se tiče 'anonimnosti' nije neka psiho fora, ili šta ja znam šta već, samo mi se u poslednje vreme dešavalo (kada počnem neku komunikaciju sa novim ljudima) da čim procuri malo identiteta, tako se lako sklizne u neke dosadne teme poput posla, žene, dece, svakodnevnih običnosti, pa jednostavno izbegavam već poznato iskustvo...

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Hvala što čitaš:) Ja nisam uspeo da nađem te spejsove, to je verovatno jer mi je tekst poznat pa prelećem...
    Nije završena priča, ali jesam sad malo više u "vinskom" filmu i na onom tamo blogu. Tamo će biti samo vinskih priča, logično..
    Što se tiče anonimnosti, voleo bih da je drugačije. No, poštujem tvoju odluku:) Samo nisam siguran da je i obvaj blog mesto za ovakve rasprave. Zbog drugih čitalaca, mislim...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, to je tacno, ovako je malo 'neukusno'...
      Do osmisljavanja nacina...
      Pozdrav.

      Delete
  10. Veoma sam zahvalan na sugestijama. Ipak, složili smo se da ovo nije mesto za komentare na neki sasvim "deseti" tekst i da je neukusno. Hvala na razumevanju.

    ReplyDelete